ETKİNLİK PROGRAMINDA GÜNCELLEME
Güncellenmiş etkinlik programımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Güncel program linki
Proje Özeti
Düzenlemeyi planladığımız “Yapay Zeka Destekli Robotik Sistemlerde Uygulamalar” isimli etkinlik kapsamında yapılması planlanan etkinliklerde, katılımcılara robotik ve yapay zeka alanındaki teorik bilginin uygulamalı sistemlere nasıl entegre edilebileceğinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla düzenlenmesi planlanan etkinliklerin, seviyelerine uygun olacak şekilde ilkokuldan lisansüstü seviyelerine kadar olan katılımcıların hem teorik hem de pratik konular üzerindeki bakış açılarının ve yeteneklerinin gelişimine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Etkinlik kapsamında yürütülmesi planlanan etkinlikler şu şekildedir; (1) Clearpath Robotics Husky A200 insansız kara aracı platformu üzerinde ROMER bünyesinde geliştirmiş olduğumuz otonom aracın demosu ve aracın tasarım aşamaları sunumu, (2) Panda Emika Robotik Kol sistemi üzerinde geliştirmiş olduğumuz empedans kontrolcü yapısının demosu ve bu kontrolcünün tasarım süreci, (3) ROMER bünyesinde elimizde mevcut olan Unitree A1 ve Go1 bacaklı robot sistemlerinin demosu ve ROMER bünyesinde geliştirilmiş olan özgün bacak mekanizmasının sunumu, (4) İnsansız hava araçları üzerinde geliştirmekte olduğumuz algoritmaların test düzeneği olan VICON test sistemiyle yapılacak olan bir dron gösterisi, (5) UR3 işbirlikçi robot platformu üzerinde bir görev esnasında Disney’in çizgi film karakterlerine empati duygusunu arttırmak için kullandığı insana benzer hareketlerin(nefes alıp verme, başını hareket ettirme, vb.), çalışma ortamında işbirlikçi robotlara olan bakışı nasıl değiştirebileceğine dair bir gösteri, (6) Avrupa Birliği projesi kapsamında yürütmekte olduğumuz kraliçe ile işçi arılar arasındaki haberleşmeden sorumlu arıları robotik olarak taklit ederek arıların neslini kurtarmayı hedefleyen “RoboRoyale” isimli projenin demosu.
Düzenlenecek etkinlik programının katılımcılara; robotik ve yapay zeka alanındaki güncel problemler, bu problemlere yönelik olası çözüm yöntemleri ve yapay zeka destekli robotik sistemlerin tasarım basamaklarına dair bakış açılarının genişletilmesi ve bu alana yönelecek olan katılımcılara ilham ve motivasyon vermesi hedeflenmektedir.
Hedef Kitle
Bu proje kapsamında yapılması planlanan etkinlikler daha önce belirtildiği gibi katılımcıların seviyelerine bağlı olarak farklı eğitim seviyelerine göre uyarlanacak şekilde olup ilkokuldan lisansüstü öğrencilerini kapsayan geniş bir hedef kitleye ulaşılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda etkinliğin hedef kitle grupları şu şekilde beşe ayrılabilir; (1) İlkokul öğrencileri, (2) Ortaokul öğrencileri, (3) Lise öğrencileri, (4) Lisans öğrencileri ve (5) Lisansüstü öğrencileri.
Bahsedilen ilk üç gruba ait katılımcılar, bu projenin uzun vadeli hedef odağında bulunmaktadırlar. Bu kapsamda uzun vadede ülkemizde yetişecek olan öğrencilere çalışacakları alanlarda yapay zekanın kullanım alanlarını tanıtmak ve karşılaşabilecekleri sorunları yapay zeka destekli algoritma ya da robotik sistemler yardımıyla zamandan ve insan gücünden tasarruf sağlayacak şekilde çözebilecekleri yönünde yeni bakış açıları kazandırmak ve gelecekte bu alanda çalışmayı düşünenler için de motivasyon vermek amaçlanmaktadır.
Lisans öğrencilerinden oluşacak olan katılımcı grubu ise bu projenin orta/kısa vadeli hedef grubunu oluşturmaktadır. Bu gruptaki katılımcıların, çalışma hayatına başlamış ya da yakın dönemde başlayacak olan öğrencilerden oluştuğu ve katılım sağladıkları bölümlere göre yapay zeka ve robotik alanlarındaki faaliyetlerde birebir ya da yakından görev alacakları öngörülmektedir. Bu yüzden bahsedilen katılımcı grubu için ilk üç gruptan farklı olarak etkinlikler kapsamındaki demo ve sunumlar esnasında alanla ilgili sorun ve problemlerin daha kapsamlı matematiksel detaylarla sunulması planlanmaktadır.
Son katılımcı grubumuz olan yüksek lisans öğrencileri ise projenin kısa vadeli hedef grubu olup doğrudan yapay zeka ve robotik alanlarında araştırma faaliyetlerinde bulunan öğrencilerden oluşacaklardır. Bu katılımcı grubuna yönelik yapılacak demo ve sunumlarda lisans öğrencileri için verilen matematiksel detay seviyesi korunacak olup gerekli görülen yerlerde ileriye geçilmesi planlanmaktadır. Bu hedef kitlesine yönelik olarak yapay zeka ve robotik alanlarında bizim çalışmakta olduğumuz problemler ve çözüm yaklaşımlarımız sunulacak olup katılımcıların yetkin sorularıyla ve bizim sunduğumuz çözümlerle kendi problemlerine yönelik olası karşılaştırmalarla da karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişi ile olası işbirlikleri görüşülerek programın tamamlanması hedeflenmektedir.
Hedef kitle seçim kriterlerine yönelik olarak ilk üç grubun katılımcıları için başvuru duyurusu ve linkinin ODTÜ ROMER sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılması sonucu kontenjan kapsamında ilk kayıt yaptıran öğrenci grupları seçilecek olup, lisans ve lisansüstü öğrencileri grupları için ise kontenjan dahilinde önce kayıt yaptırmanın yanı sıra program başvuruları makine, elektrik elektronik , bilgisayar ve mekatronik mühendislikleri ile robotik ve yapay zeka alanlarıyla ilgili olan bölümlerden mezun ve bu bölümlerde öğrenimine devam eden öğrencilerin başvurularına açıktır.
Proje Planı ve Çalışma Programı
Projeye ait akış provası Mart 2024’te yapılacak olup projenin farklı zamanlarda 6 güne bölüştürülerek farklı katılımcı gruplarına yönelik olarak yapılması planlanmıştır ve hangi ayda kaç gün olarak düzenleneceği aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Proje kapsamında belirlediğimiz etkinlikler ilk olarak Nisan 2024’te katılımcı grupları 1, 2 ve 3’e yönelik olarak ayrı ayrı üç gün, Mayıs 2024’te katılımcı grupları 4 ve 5’e yönelik olarak ayrı ayrı iki gün, son olarak da Haziran 2024’te katılımcı grubu 4’e yönelik 1 gün olmak üzere toplamda 6 kez düzenlenecektir.
